Select Page

Tot mai mulți oameni își dau seama că pot economisi bani în fiecare lună prin utilizarea panourilor fotovoltaice. Putem fi eco, dar in acelasi timp sa facem si bani?

Cu ajutorul Administratiei Fondului pentru Mediu, prin intermediul programului Casa Verde, acum se poate.

Cum functioneaza sistemul fotovoltaic?

Sistemul clasic de alimentare cu energie electrica: Locuința dvs. este conectată la rețeaua electrică și cumpărați energie direct de la furnizorul de electricitate. Achizitia se face la preturi stabilite de piata libera si ANRE, care are rolul de a mentine ordinea pe piata energiei. Chiar si asa, pretul energiei continua sa creasca de la an la an.

Alimentare electrica cu sistem fotovoltaic integrat: Casa dvs. este conectată la rețeaua electrica, și vă produceti singuri energia electrica. Cantitatea de energie generată depinde de mai multi factori, cum sunt dimensiunea sistemului fotovoltaic, orientarea panourilor fotovoltaice si gradul de umbrire. O parte din energia produsa va fi consumata instantaneu de echipamentele pornite din locuinta. Excesul de energie produs de generatorul solar, este injectat în rețea, pentru care furnizorul va plati 0.23 Ron/kWh. Cand consumati mai putina energie decat produc panourile fotovoltaice, cumparati energie de la furnizor.

Daca produceti mai multa energie, se va aduna un sold la furnizor, care se aduna si se va compensa cu lunile urmatoare sau chiar veti putea primi bani la finalul anului.

Prosumatorul — Cum faci bani cu sistemul fotovoltaic

Introducerea prosumatorului la nivel legislativ, reprezinta de fapt legalizarea sistemelor fotovoltaice pentru producatorii de energie casnici. Cu aceasta schimbare, veti fi remunerat pentru energia injectata. Chiar daca suma primita pentru fiecare kWh nu este mare, in timp se aduna, iar amortizarea sistemului este rapida.

Veniturile cele mai mari provin in schimb din energia electrica produsa de sistemul fotovoltaic si consumata instantaneu. In loc sa platiti 0.6 Ron/kWh furnizorului, ii tineti in buzunar. Un beneficiu aproape triplu fata de varianta in care vindeti toata energia produsa de panourile fotovoltaice furnizorului.

Un sistem fotovoltaic dimensionat dupa necesitatea consumatorului, va aduce economii de 100% pe perioada anotimpurilor mai calduroase si pana la 60% pe timpul iernii. Daca acum platiti 2.000 Ron/an pentru electricitate, cu un sistem fotovoltaic de 3.5 kWp nu veti mai plati mai mult de 200–300 Ron.

Cum ne ajuta guvernul?

AFM ofera maxim 20.000 Ron pentru un sistem fotovoltaic cu o putere de cel putin 3 kWp. Clientul este obligat sa suporte minim 2.220 Ron si celelalte costuri care tin de racordarea la retea.
Astfel pentru solicitantii care au o casa cu acoperis in stare foarte buna, au contorul la strada, aceasta investitie ar trebui sa ii coste maxim 3.000 Ron. Acest cost poate sa mai urce daca contorul sa zicem este in casa sau in curte, deoarece va trebui scos la limita de proprietate. In acest caz, costul racordarii poate ajunge la 2.500 Ron la care se adauga contributia proprie de ~2.000 Ron, ajungand la un cost total maxim de 5.000 Ron. Cei care nu au acoperisul in stare buna, fie il refac, fie monteaza panourile fotovoltaice la sol, caz in care trebuie sa suporte suplimentar pretul structurii metalice.

Ce trebuie sa fac?

Sa iti alegi un instalator cu care vrei sa mergi inainte.

Pentru a fi eligibil, trebuiesc bifate urmatoarele:

  • Sa fii persoana fizica cu domiciliul în România
  • Esti proprietarul imobilului pe care se amplasează sistemul de panouri fotovoltaice
  • Unde sunt mai multi proprietari, acestia trebuie sa isi dea toti acordul cu privire la implementarea proiectului (copropietarii semnează pe cererea de finanțare)
  • Imobilul nu trebuie să facă obiectul unui litigiu sau revendicări
  • Nu sunt obligatii restante la bugetul de stat si la bugetul local

Pana la data lansarii programului, estimat la jumatatea lunii aprilie vor trebui trimise urmatoarele documente in format electronic:

  • Cererea de finanţare tehnoredactata
  • Actul de identitate al solicitantului
  • Extras de carte funciară din care să rezulte dreptul de proprietate asupra imobilului construcţie pe care se va implementa proiectul, nu mai vechi de 30 zile
  • Certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului, de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanţelor Publice
  • Certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului, de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul

Afla mai multe detalii pe site-ul nostru: https://tehnomir.ro

Pentru a te inscrie, te rugam sa accesezi link-ul: https://tehnomir.ro/inscrie-te