Select Page

La mijlocul lunii Mai 2019, România va beneficia de fonduri europene de 100 de milioane de euro prin Programul Operaţional Regional pentru montarea a peste 26.000 de sisteme fotovoltaice la unităţi locative din ţară.

Potrivit programului naţional de montare a panourilor fotovoltaice, finanţarea nerambursabilă pentru această achiziţie este de 90 %, dar nu mai mult de 20.000 Ron.

Puterea minima a fiecarui sistem fotovoltaic are trei kW, iar fiecare gospodărie va putea să folosească energia electrică produsă de sistemul fotovoltaic, în timp ce surplusul de energie electrică va putea fi vandut în reţeaua naţională. Pentru aceasta clientul va primi 0.23 Ron/kWh.
 
 „Avem peste 100 de milioane de euro prin prin Programul Operaţional Regional, asta înseamnă că peste 60.000 de unităţi locative vor putea să-şi monteze celule fotovoltaice, cu posibilitatea ca fiecare dintre noi, cetăţenii, să consumăm energia electrică pe care ne-o facem fiecare, dar să şi dăm surplusul în reţeaua naţională.

Pentru că la iniţiativa noastră, Parlamentul României, anul trecut, a aprobat o modificare legislativă prin care fiecare dintre noi putem să devenim un mic furnizor de energie electrică”, a declarat Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

La finele lunii februarie, Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat că s-a prelungit termenul de depunere a dosarelor pentru instalatori, pentru că foarte mulţi nu au apucat să facă acest lucru, iar interesul este ridicat. Care este procedura prin care se pot primi până la 90% din valoarea totală a unui sistem fotovoltaic?

Să vedem în cele ce urmează pașii necesari pentru obținerea aprobării:

Statul subvenţionează cu 20.000 de lei persoanele fizice care doresc să-şi monteze panouri fotovoltaice acasă. Reprezintă până la 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiarul sistemului.

Pentru obţinerea celor 20.000 lei de la stat beneficiarul trebuie să meargă la un instalator validat de Administraţia Fondului de Mediu, pentru înscriere, cu următoarele documente: cerere de finanţare tehnoredactată, copia actului de identitate, extrasul de Carte Funciară nu mai vechi de 30 zile, rezultat pentru dreptul de proprietate, şi dovezi că nu are restanţe la taxe şi impozite.

Apoi mai trebuie făcut un singur pas. În termen de 90 de zile trebuie să obţină avizul tehnic de racordare de la furnizorul-distribuitorul de energie electrică, după care urmeză montarea, in termen de maxim 8 luni de la semnarea contractului.

Totodată, prin acest program naţional, Ministerul Mediului va inventaria toate gospodăriile care nu dispun, în prezent, de alimentarea cu energie electrică, urmând ca acestora să li se instaleze, gratuit, astfel de panouri fotovoltaice.
 
 Potrivit ministrului, sunt circa 9.000 de gospodării nealimentate la sistemul de energie electrică, gospodării în care se vor monta, gratuit, panouri fotovoltaice, acţiune care se înscrie în programul naţional „Centenarul Luminii”, demarat anul trecut.
 
 „În acelaşi timp, imediat, vom trece la punerea în operă şi înscrierea cetăţenilor care nu au curent electric în casă, pentru că anul trecut, în an centenar, am lansat proiectul „Centenarul Luminii”, prin care, pentru aproximativ 9.000 de gospodării vom monta gratuit celule fotovoltaice, astfel încât, fiecare cătun, fiecare casă din România să aibă curent electric”, a precizat ministrul mediului.

Lista instalatorilor aprobaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu va fi publicată pe site-ul AFM pe 15 martie, iar la sfârşitul lunii cei care vor să primească bani pentru panouri vor putea să depună cererile la firmele de specialitate.

Pentru a rezerva un loc in cadrul acestui program, puteti sa accesati site-ul celor de la Tehnomir (https://tehnomir.ro/) care au introdus un mod foarte util si inovativ de inscriere, prin intermediul platformei.