Select Page

Tot mai mulți oameni de pe glob aleg să devină independenți energetic. Ei fac acest pas prin folosirea panourilor fotovoltaice.
Lumina solară este oricum unul din puținele lucruri gratuite de care beneficiem cu toții. Dar această creștere a cererii nu se datorează sursei de energie inepuizabile, ci și costului sistemelor fotovoltaice.

Să luăm de exeplu țara noastră. Dacă un sistem fotovoltaic era în trecut accesibil doar unui număr restrâns de doritori, acum el poate fi achiziționat la doar o fracțiune din costul real prin programul Casa Verde 2019.

Ce este mai exact programul Casa Verde 2019 – Sisteme fotovoltaice?

Casa Verde 2019 – Sisteme fotovoltaice este un program desfășurat cu sprijinul  guvernului prin care poți beneficia de subvenții la achiziția panourilor solare. Prin acest program, pentru un sistem Tehnomir de 22.250 RON ai de plătit doar 2.250 RON. Iar statul român suportă restul de 90% din cheltuieli.

Așa cum reiese și din calculul de mai sus, achiziția unui sistem fotovoltaic este acum posibilă cu o investiție minoră. Dar dacă partea financiară nu era totuși problema din cauza căreia nu achiziționai un sistem fotovoltaic, iată care sunt cele mai importante motive pentru care utilizarea energiei solare este o alegere înțeleaptă. Cunoașterea realității te va ambiționa cu siguranță!

Dacă nu acționăm acum mâine poate fi deja prea târziu

În primul rând, razele soarelui sunt o sursă de energie complet regenerabilă. Iar partea cea mai bună a luminii solare este că nu costă nimic și este din belșug pentru toată lumea. Spre diferență de alte surse de energie precum combustibilii fosili a căror cantitate se diminuează într-un ritm alert, soarele nu se consumă cu adevărat și rămâne mereu același.

În cazul combustibililor fosili, nu doar utilizarea lor, dar și extracția face ravagii pentru mediu. Săpăturile, extracțiile, defrișările și toate celelalte etape necesare obținerii acestor combustibili lasă în urma lor porțiuni de pământ instabile și neutilizabile și produc chiar alunecări de teren.

Pe termen lung, tăierea copacilor pentru construcția de mine duce la pierderea habitatului natural al multor specii de animale și sporește cantitatea gazelor de seră și a apei din atmosferă; Iar arderea combustibililor contribuie la poluarea aerului. Rezultatele sunt deja devastatoare!

Din cauza poluării, în multe zone de pe glob au loc fenomene meteorologice extreme; Zilele cu temperaturi ieșite din comun nu mai sunt o raritate; Încălzirea globală a devenit o amenințare pe care nu o mai putem neglija; Și dacă se continuă expoatarea planetei ca și până acum, în doar câțiva zeci de ani viața nu va mai fi posibilă.

Beneficiile pentru mediu și om ale unui sistem fotovoltaic

Șansa mediului înconjurător este soarele. Prin producerea energiei electrice folosind energie solară în loc de combustibili fosili, putem reduce dramatic efectul gazelor de seră și în special al emisiilor de dioxid de carbon.

Știai că dacă ar fi posibil să captăm în vreun fel toată energia solară de care Pământul se bucură într-o oră, am avea destul cât să alimentăm cu energie electrică întreaga planetă timp de un an? Atât de mult putem beneficia de pe urma energiei solare și dispozitivele necesare ideale prin care o putem capta sunt sistemele fotovoltaice.

Chiar și o singură gospodărie care alege să devină intependentă din punct de vedere energetic face o reală diferență. Statele Unite au făcut măsurători în acest sens. Conform statisticilor, o gospodărie medie ca dimensiuni care folosește sisteme fotovoltaice în locul altor surse de energie are un efect asupra mediului egal cu plantarea în aceeași zonă a câte 150 de copaci pe an. Pe de altă parte, cantitatea gazelor de seră emise de o gospodărie de aceleași dimensiuni cu prima care folosește surse tradiționale de energie timp de un an are pentru mediu aceeași influență negativă ca arderea a două tone de cărbune.

Sistemele fotovoltaice reduc riscul afecțiunilor cardiace sau bolilor respiratorii

Dacă folosești un sistem fotovoltaic pentru a produce energie electrică reușești să reduci la minim nivelul de poluare cauzat de gospodăria ta. Utilizarea energiei solare înseamnă mai puțin dioxid de carbon, dioxid de sulfur și oxizi de azot extrem de periculoși pentru sănătate.

Pentru tine ca persoană, beneficiul imediat al folosirii unui sistem fotovoltaic este sănătatea. Dacă se reduce cantitatea la nivel global a tuturor gazelor menționate vor fi din ce în ce mai puțini bolnavi de boli cariovasculare, bronșite cronice și chiar cancer! Mai puține zile de concediu medical, neproductive. Mai puțină suferință. Și în primul rând, un trai mai bun.

Beneficiile financiare sunt doar un bonus pe lângă celelalte realizări

Cu un sistem fotovoltaic nu numai că vei reuși să economisești bani, dar vei beneficia și de toate avantajele unui mediu mai puțin poluat. Dacă măcar câțiva dintre noi am înțelege cât de important este să faci primul pas pentru o lume mai curată, nu numai că am putea schimba viitorul nostru și al urmașilor, dar cu siguranță am putea salva planeta de la un dezastru iminent!